E-learning ZoneArtikelen:


Democratisering van de ICT

Dit artikel schetst de lijnen van een onafhankelijk ICT-programma voor lagere en middelbare scholen. Het artikel ontwikkelt technische, economische en politieke argumenten om te kiezen voor open source software, toegankelijk en betaalbaar voor alle scholen.

Informatiewijzer open source software

Deze publicatie is bedoeld voor managers en ICT-coƶrdinatoren op school als introductie tot het Open Source concept. De informatie dient ertoe hen in staat te stellen weloverwogen en verantwoorde keuzen te maken bij het specificeren, aanschaffen, gebruiken en beheren van ICT-producten en -diensten.

Kostenbesparing door open source software in het onderwijs (Engels)

Een samenvatting van een kosten/batenanalyse voor het gebruik van open source software in een school.

Open source software met broncode is voor het onderwijs niet alleen interessant omdat er geen commerciƫle licenties nodig zijn maar ook omdat de broncode bij technische vakken en opleidingen educatieve waarde heeft. Bovendien kunnen partijen in en rond het onderwijsveld onderwijssoftware ontwikkelen, bijvoorbeeld als die software in de markt niet verkrijgbaar is.

Elektronische Leeromgeving (ELO):


Moodle (ELO)

Claroline (ELO) (Engels)

ILIAS (Engels)

Een web-based open source leerplatform. Gebruikers kunnen online lesmateriaal creëren en bewerken met behulp van een gewone web browser. Daarnaast biedt het pakket functionaliteit voor samenwerken en communiceren.

Fle3 (Engels)

Met een web-interface.

HTTrack website copier (Engels)

Offline browser.

LRN - open source software voor e-Learning (Engels)

Applicatiesoftware voor sociaal leren via het web.

CMS Basisscholen

Een web content management system (cms) voor basisscholen.